Islamic Widget

Friday, April 9, 2010

Laksam

yg ni kuah nya

ulam-ulaman

mee laksam yg da siap
siap terhidang....


Sebenarnya hari ini ialah hari lahir cik hubby ku (9hb4)...semalam buat n3 tu...nyorok2 dari dia.Sebab tau, hari ni mmg x dapat nak luahkan apa yg terpendam..bkn nak menunjuk2 romantik..tp bende ni datang dgn sendiri.
X der hadiah yg istemewa yg dapat diberikan.cuma dgn masakan jer yg dapat menambat hati yg tersayang...
Macam biasa...setiap hari lahir akan ada permintaan.Ck hubby ku ni mmg suka dgn masakan org rumah dia ni yg x berapa pandai masak nih...kali ni dia minta aku masakkan Laksam.aku ni bukan la pandai sangat..tp da pernah buat sekali hari tu...alhamdulillah jadi.Resepi ni pon kawan yg bagi, siapa lagi klu bukan kak Zura...Dia kata ilmu jagan lokek.Bukan blh bawa mati .Jadi sesiapa yg nak mencuba resepi ni sila layan di bawah ni yer....

Laksam
untuk buat mee
1 paket tepung beras
7 1\2 cwn air
caranya
bancuh tepung beras bersama air dan ambil 3/4 cwn, curahkan atas tudung periuk dan kukus selama 2 minit.

bahan2 nya
1\2 kg ikan selayang(x jumpa ikan selayang kat arab ni...guna ikan tenggiri jer)
santan
1 biji limau nipis
lada hitam
6 ulas bawang merah
lengkuas
garam & serbuk perasa
cara2nya
Bawang & lengkuas di kisar.sementara itu ikan di kisar dgn santan dan masukkan perahan air limau nipis,bawang kisar,garam & serbuk perasa.Masak atas api hngga mendidih.kuah hendaklah sentiasa di kacau.
Ulam
kacang panjang
timun
taugeh
sambal belacan

0 comments: