Islamic Widget

Wednesday, November 30, 2011

karamel kek dari "Tina"

Saje je nak simpan resepi dari Tina ni..takut lupa n hilang...mmg sedap kek ni, mmg belum cuba...insyaAllah..klu kerajinan mendatang nnti kat Msia blh buat...
Jadi simpan dulu resepi ni...
Tq ya Tina......




STEP 1. BUAT GULA HANGUS

- taburkan 2@3 sudu besar gula kedalam loyang yg hendak digunakan utk buat kek ini nanti..

- panaskan loyang atas dapur guna api kecil sehingga gula hancur dan bertukar perang , boleh goyang2 loyang supaya gula hancur serata tp jangan sampai gula hangus..

- dah jd gula hangus , biarkan ia sejuk... dlm proses ia sejuk tu kekadang bunyi dan ia jadi macam kaca pecah

-KETEPIKAN

STEP 2. BUAT KARAMEL LAYER

- dalam bekas lain pula campurkan semua bahan dibawah dan dipukul sebati, guna whisk je pun boleh..

- bahan: 1 tin susu cair

100gm gula kastor(tina guna gula biasa yg diblend halus je)

7 biji kuning telur

1 sudu teh esen vanila

- dah dipukul sebati , KETEPIKAN

STEP 3. BUAT KEK SPONGE

- bahan : 210gm tepung naik sendiri ( tina guna tepung gandum biasa + 1 sudu teh baking powder)

100gm gula kastor ( juga guna gula biasa yg diblend halus)

200 gm air

100 gm minyak jagung ( apa2 minyak masak pun boleh)

4 biji kuning telur

1 sudu teh esen vanila

- cara :

- pukul kuning telur + minyak+air sampai gebu dan jadi mcm warna putih2 sikit..

- + gula dan pukul lg sehingga naik sekali ganda

- matikan mixer dan masukkan sedikit2 tepung yg telah diayak dgn baking powder

- kacau perlahan secara kaup balik je sehingga semua bahan bergaul rata

KETEPIKAN

STEP 4. MERINGUE

- bahan: 11 biji putih telur

100 gm gula kastor ( juga guna gula biasa yg diblend halus)

3/4 sudu teh krim tartar

- cara:

- pukul telur hingga berbuih

- masukkan gula dan krim tartar dan pukul lg dgn speed max hingga adunan kental...

-step 3 dan step 4 hendaklah disatukan secara perlahan dan kaup balik sahaja..

- ambil 1/4 bahan step 4 .meringue dan masukkan kedalam aduan step 3.kek sponge..

- kaup balik hingga rata dan tambah lg meringue sedikit2 ke dlm aduan kek sehingga habis sambil di kaup balik perlahan2..

- setelah semua rata , bahagikan kepada 3 bahagian yg sama banyak dan warnakan ikut kegemaran anda..

- ambil loyang yg berisi gula hangus dan curahkan adunan step 2. karamel ke atas gula hangus td.

- tuangkan 3 sudu adunan warna 1st ke atas lapisan karamel td.

- kemudian ambil dan tuang 3 sudu adunan warna 2nd ke atas aduanan warna 1st..

-kemudian ambil dan tuang 3 sudu adunan warna 3rd ke atas aduanan warna 2nd..

- ulang proses ini sehingga loyang 3/4 penuh

- kemudian buat pula dgn 2 sudu dan akhir sekali 1 sudu .

- akhir sekali lorekkan atas adunan dgn lidi.

- bakar secara steam bath selama 1 jam atau sehingga kek masak

- setelah kek masak, off kan oven tp biarkan kek di dlm oven sehingga kek renggang dr loyang.

- terbalikkan kek ke atas pinggan dan biarkan ia turun sendiri.

-jika ada air gula yg keluar, cepat2 lapkan dgn tisu.

- potong kek bila ia benar2 sejuk.

- SIAP....BOLEH MAKAN...

SELAMAT MENCUBA

( jgn lupa.. dah buat tu kena bg sifu rasa tau )>>>>>> haaa..yg ni mcm mana nak cete?? dia kat Saudi..kita kat Msia? nampak gaya..kena hantar gambar je la....ok gak kan???

Dibawa ke majlis raya KRMJ





0 comments: